Husdjursmediciner för att behandla Mange in Dogs

AddThis Sharing ButtonShare till FacebookFacebookFacebookShare till TwittertwittertwitterShare till PinterestPinterestPinterestShare till MoreadDthismore4

När en husdjursägare får reda på att deras husdjur har skabb, frågar de ofta vad det är såväl som vad som fick den att utvecklas. För det första finns det två typiska typer av mange -kvalster med den mycket mer typiska kallas Demodex. I denna specifika skabb finns det en överväxt av kvalster på huden som orsakar olika mängder håravfall, skorpa och ofta sekundär bakteriell infektion.

Medan denna kval är närvarande i låga mängder på huden hos typiska hundar, kan överväxt ske sedan en genetisk immunbrist hos unga djur eller immunundertryckning hos äldre hundar. När det är lokaliserat till ett eller några få områden kallas detta lokaliserad Demodex och kommer ofta att lösa på egen hand eller med regional behandling. Den mycket mer generaliserade typen kan också lösa på egen hand, men mycket ofta behöver någon form av systemisk behandling med mediciner som topisk mitaban -dopp eller oral ivermectin i specifika raser. Diagnos görs normalt av hudskrap vid den regionala veterinären, där behandling rekommenderas samt övervakas genom att följa upp hudskrapor. Det är avgörande att notera att denna typ av skabb inte är smittsam.

Den andra typiska typen som heter Scabies Mange är mycket smittsam mellan hundar, liksom ibland kan påverka människor såväl som andra däggdjur i huset. Det orsakar ett intensivt kliande tillstånd som ofta manifesteras på tunna hårda områden i kroppen, såsom öronflikarna, armbågarna, höfterna och magen. Medan diagnosen normalt sker genom hudskrap, är ofta denna typ av kvalster svår att upptäcka på skrapningar, så många gånger veterinärer kommer att behandla ett husdjur för skabbränta om de misstänker en situation baserad på historien såväl som fysisk undersökning. Många typiska behandlingar inkluderar oralt eller injicerbart ivermektin eller aktuell revolution.