Hur man hjälper en hund att varva ner

ziggy the cocker spaniel

Jag njuter av mitt frivilliga jobb med Rancho Coastal Humane Society.

Hittills har jag inte ens gått hundarna. Jag sitter bara med dem i burarna. Detta är förvånansvärt mycket mer glädjande än du kanske tror. Även om det är viktigt att ta ut skyddshundar för lite träning, kan det i vissa fall vara lika viktigt att bara sitta och belöna hundar för att vara lugna. Detta hjälper dem också att associera något positivt – uppmärksamhet – med att vara i sina kennlar.

Ziggy var en av hundarna jag gick till med förra veckan. Jag dras vanligtvis inte till cockers, men han verkade som om han behövde lite uppmärksamhet. Liksom alla andra, pacade han runt sin bur till en början -hans klassiska “stub” en oskärpa.

Att ha en person i sin kennel får vanligtvis hundarna mycket upphetsade, så jag fortsätter att bortse från hundar som hoppar och tassar på mig. De flesta av dem har lärt sig “SIT” -kommandot redan, så jag ger antingen kommandot eller lockar dem med godis.

Ziggy var inte särskilt intresserad av att interagera. Jag visade honom godis, men han skulle ta en och sedan göra en varv runt hans kennel.

Detta är vanligt. Nästan alla hundar går när jag först besöker. De är så glada över en människas närvaro att de inte kan hålla still och inte kan fokusera. De är lite nervösa – som Ziggy var – för att jag är en främling för många av dem. De är inte heller säkra på om jag ska ta dem en promenad eller packa upp och lämna.

Så vad jag gör är att sitta ner på marken med min sida mot hunden och koppla av.

Jag gäspar, vilket är en lugnande signal till hundar. Jag kan till och med göra en poäng för att slicka mina läppar (en annan lugnande signal). Det visar att jag inte innebär någon skada.

Jag var helt enkelt koppla av så att hunden kan koppla av.

Med Ziggy bosatte jag mig bara med mina godbitar och väntade.

Och vad som hände därefter var så glädjande att se. Ziggy började lugna mig till den punkt där jag praktiskt taget kunde känna att hans energi dränerar bort.

Ziggy var den mest oavsiktliga av alla hundar jag har träffat i skydd. Han bar en leksak för en tugga. Han satt framför mig och såg mig i ögonen. Han gav mig en tass. Han lade sig för en mage gnugga och kramade sedan upp och stängde ögonen. Jag masserade hans öron och skrapade ryggen. Han satt riktigt nära och verkade vara i behov av en verklig, äkta tupplur.

Jag läste på Ziggys bio att hans ägare hade gått bort och att “Ziggy kunde erbjuda kärlek och komfort fram till slutet.”

Det om bryter ditt hjärta, eller hur?

Jag tänkte bara för mig själv hur väsentlig denna hund hade varit för någon och hur Ziggy måste ha tagit sitt jobb med att erbjuda tröst mycket, mycket allvarligt.

Jag undrade hur mycket känslomässig spänning han fortfarande bar, och jag hoppades att han visste att han hade gjort sitt jobb bra.

Jag fortsatte att klappa ryggen.

Ziggy släppte ett hörbart suck. Han sträckte tårna.

“Du är en bra pojke,” sa jag till honom. “En sådan bra hund.”

Obs: Ziggy har redan antagits! (Inte av mig, men jag önskar!)