Hundar och människor kan uppskatta en hundstorlek av hans knurr

Hundar och människor kan uppskatta en hundstorlek av hans knurr

Senast uppdaterad den 15 september 2015 av valpläckor 2 kommentarer
Hundar har ett mångfaldigt sångkommunikationssystem, och studier har funnit att de kan meningsfull kommunikation med inte bara andra hundar, utan också med människor.

x

Sällskapsdjur

0 sekunder av 34 sekunder

leva
00:00
00:34
00:34

Om du bor med en hund är chansen att du är ganska bekant med deras olika barkar. Och forskning har funnit att vi är ganska bra på att dechiffrera skillnaden i mening bakom dessa barkar, åtminstone när det gäller våra egna hundar.

Men hur är det med knurrande? Hur mycket information kan vi få från en enda knurr?

Hundar och människor uppskattar en hundstorlek av hans knurr
Forskning har funnit att hundar definitivt kan bestämma storleken på en hund baserat på hans knurr ensam. Och en liknande studie fann att människor har samma förmåga.

I studien om hundar som uppskattar storlek sattes försökspersonerna bredvid sina ägare. Ljudet av knurr, från hundar i olika storlekar, spelades. Olika bilder skulle visas framför hundarna – olika hundar, en katt eller en triangel.

När knurret från en stor hund spelades skulle hundarna stirra på fotot av den större hunden under en längre tid. När den lilla hundens knurr spelades skulle de stirra på den mindre hunden.

För att kontrollera noggrannheten visades också bilderna av en triangel eller katt, och hundarna visade ingen visuell preferens. De skulle bara se till vänster – visa sin tidigare hittade hemisfäriska preferens när de konfronteras med det okända.

Resultaten visade att hundar ser förr och längre på hundbilden som matchar storleken på den som ringer. Ingen sådan preferens hittades med någon av kontrollstimulierna, vilket tyder på att hundar har en mental representation av den som ringer när de hörde dess vokalisering. – PLoS en

När en hund knarrar ljuger han inte om sin storlek, och den beslutsamheten hjälper hundar att göra beslutet om att konfrontera den andra eller gå bort.

Denna studie fann inte bara att hundar kan bestämma en hunds storlek baserat på hans knurr, utan att de kan matcha bilder med rätt ljudrepresentation. Denna komplexa kognitiva förmåga visades tidigare i primater.

Hundar visar en vänster/höger preferens, precis som människor
Annan forskning har visat att hundar har en vänster/höger preferens när det gäller att konfronteras med bekanta vs okända inställningar. När de står inför något okänt tenderar de att vika svansen till vänster, medan den i bekanta inställningar väcker till höger. I de knurrstudie som hundar som visades bilder av katter eller trianglar, foton som inte matchade bruset de hörde, såg till vänster.

Hundar som visades en kattens bild medan de lyssnade på odlingen såg i allmänhet till vänster – en reaktion som stöder andra studier som tyder på att hundar ser till vänster när de stöter på något nytt och oväntat. – Vetenskapsnyheter

Kan du dechiffrera en hunds vokaliseringar?
I studier kan människor (vuxna och barn lika) gissa en hunds känslomässiga tillstånd genom hans bark över chansnivå. och att noggrannheten ökar i experiment som utfördes med en bekant hund. När det gäller knurr är vi inte lika bra som våra hundkamrater, åtminstone inte när det gäller att dechiffrera innebörden.

Inte överraskande är hundar mycket bättre på att dechiffrera vokaliseringarna hos andra hundar. Liksom oss kan de gissa en hunds storlek av hans knurr, men de vet också innebörden bakom det. Här är en titt på vad som händer när hundar konfronteras med tre knurrar som har olika betydelser:

Hur väl känner du din hunds skällar?
Det är otroligt hur många olika ljud Laika gör och hur mycket information jag kan få från ett enkelt ljud. Jag kan säga när hon är på vaken, när hon är upphetsad, och jag känner alltid igen “jag mumlar – inte skällande ljud” som hon ger av efter att jag berättade för henne att lugna ner.

Hur många av dina hundar skäller kan du känna igen? Är det lätt att säga vilken typ av humör de är i från vokaliseringar ensam?

Rekommenderad läsning:

Studie finner att hundar föredrar att tjäna godis

Studien finner att kvinnor sover bättre med en hund vid sin sida

Studie avslöjar hur hundar förstår mänskligt tal