Malabsorptionssyndrom i husdjur

AddThis Sharing ButtonShare till FacebookFacebookFacebookShare till TwittertwittertwitterShare till PinterestPinterestPinterestShare till MoreadDthismore10

Malabsorptionssyndrom är en allmän term som gäller ett kroniskt tillstånd i matsmältningskanalen där absorptionen av avgörande näringsämnen såväl som proteiner försämras. Detta resulterar i olika grader av matsmältningsbesvär, som kan variera från diarré av ofta slemhinnor eller fet karaktär, förutom att ibland kräkas om den övre matsmältningskanalen också ingår. Ändringar i aptit, utöver viktminskning kan hända i kroniska fall.

Det finns många kroniska sjukdomar som kan orsaka malabsorptionssyndrom hos husdjur inklusive sjukdom såsom matallergi/överkänslighet, lymfangektasi, inflammatorisk tarmsjukdom samt till och med cancer. När det förses med ett husdjur med kronisk diarré är det viktigt under en upparbetning för att differentiera malabsorptionssyndrom från maldigestionssyndrom som utlöses av bukspottkörtelns sjukdom.

Medan en grundläggande CBC/kemi blodupparbetning såväl som avföringskontroll för parasiter ofta är viktiga baslinjeupparbetningar i dessa husdjur, i mer kroniska situationer är speciella dietstudier med hypoallergena dieter ofta prövas, förutom till och med tarmbiopsier för avgörande sjukdomsdiagnos. Detta är viktigt för att säkerställa att den allra bästa långvariga behandlingsplanen kan implementeras. I många immunmedierade sjukdomar i matsmältningskanalen kan studier med antibiotika som metronidazol, tylanpulver, utöver immunundertryckande mediciner såsom prednison behövas för långvarig administrering samt hantera kliniska tecken. Prognos kommer att bestämmas av den huvudsakliga sjukdomsprocessen, utöver såväl tidigt som aggressiv diagnostik som terapeutiska behandlingar.