Du kommer inte att glömma Sissy när du ser henne i Westminster lydnadsring

med ett namn som Sassy Sissy Det borde inte vara oväntat att hennes ägare karakteriserar henne som “lite spitfire.”

Sissy hade “My Special Girl” look för sin ägare Donna Hartwig. Foto av Debbie Fields

“Det fångar helt hennes personlighet och hennes körning,” säger ägaren-handlaren Donna Hartwig, från Big Rock, Ill., Av 10-pund Jack Russell Terrier/Miniature Dachshund/Komondor-mix, den ensamma allamerikanska hunden i ett fält av 24 tävlar i det tredje årliga Masters Lydience Championship i Westminster måndag 12 februari.

“Jag är inte säker på Komodor -delen av DNA -testet,” säger Hartwig, “för det är en ganska stor hund. Det enda som är stort med henne är hennes attityd. ”

Den 5-åriga Sissys berättelse har en trasor-till-riklig accent. Hon adopterades vid 7 veckor gammal från ett parti i södra Illinois 2013. “Hon hade det skrapiga, lilla muttutseendet,” påminner Hartwig, “Det sa att jag tar mig hem. Jag kunde bara inte lämna henne bakom sig. ”

Och sedan dess har paret varit på en snabbspår tillsammans.

För Hartwig, en före detta Newfoundland -ägare/hanterare, representerar Sissy en betydande avgång i storlek och temperament. “Jag kunde förmodligen passa sex av hennes lådor i en Newfoundland-storlek.”

Den lilla allamerikanska hunden tar tillbaka hanteln under en träningsövning. Foto av Debbie Fields.

Hon har alltid tagit sina hundar genom lydnadsklasser eftersom hon såg det som ett ägaransvar för att hålla dem hanterbara offentligt. “Sissy var så full av energi att jag visste att jag inte kunde slösa bort tid på att kanalisera den i bästa riktning.”

Vid 5 månaders ålder hade hon Sissy registrerat sig i början lydnad, där hon fick grunderna för grunden. Sju månader senare fick den lilla tornadot sin god medborgarbeteckning på sin första födelsedag.

”Vid den tidpunkten valde jag att prova på att tävla med henne. Först trodde jag att jag bara skulle få en CD -titel. Efter tre utställningar och tre första platser åstadkom vi det. Därefter gick vi efter CDX -titeln, som visade lite svårare. Det breda hoppet var särskilt utmanande för henne på utställningar, även om hon inte hade några problem med det i träningen. ”

Gå in i tränaren Dave Parison, från Plano, Ill. Med sitt stabila inflytande rullade Hartwig och Sissy igen. Tre första platser senare hade de en eftertraktad CDX -titel. ”Jag hade kul, njöt av utmaningen och byggde ett otroligt band med den här lilla karaktären. Hon litade på mig och det bekräftade helt enkelt att hundar är så otroligt smarta, beredda att glädja oss och glädja oss att göra det. ”

Denna räkning på och bindningsprocessen har tagit paret till UD, UDX-titlar och till rampen på en eftertraktad OTCH. “Jag måste fortfarande klämma mig själv,” säger hon, “Jag kan inte tro tre år senare att vi har kommit så långt efter att ha tänkt att jag ursprungligen bara ville se om vi kunde uppnå en lydnadstitel.” Enligt American Kennel Club var Sissy den fjärde hunden med blandad ras som fick en UDX-lydnadstitel.

Sissy verkar berätta för yngre – och större – hustru, JJ, röra inte med min leksak.

Att hålla Sissy Sharp är en pågående process. De två tränar med Parison Weekly och varannan vecka på två klubbar 50 minuter bort. “Det är viktigt att träna och bevis på flera ställen,” tillägger Hartwig.

Social interaktion kommer lätt för Sissy. Hon hälsar familj och kamrater hemma på rullande sätt. ”Jag lärde henne ett trick att springa upp min kropp och i mina armar. Jag måste se henne eftersom hon i vissa fall blir så glad att se dem att hon tror att hon borde göra samma sak med dem. ”

Westminster -upplevelsen kommer att vara en första för både Hartwig och Sissy. “Det är en stor scen där för den här lilla hunden,” säger ägaren, “men jag tror att hon kommer att acklimatiseras bra.”

Sissy bor med Lily, en “13-årig Dachshund och JJ, en” motbjudande “ung Golden Retriever-valp. ”Hon skulle vilja att jag skulle ge honom tillbaka, eftersom han är en skadedjur och alltid vill brottas och spela. Han kan vara lite överväldigande ibland, men Sissy förblir chefen. ”

Den minskande hundens exploater har inte varit begränsad till showringen. Hon dök upp i en komo -roll i den romantiska komediefilmen 2016, “Vem får hunden?” Med Alicia Silverstone med tre andra pooches.

Det sköts i en Chicago -park på en kall januari -dag. ”Vi förväntades filmas klockan 7:30, men snart ändrades tiden till 9 och slutligen 15:00. Så de satte oss upp i en kyrklig källare tills de var redo för oss, ”påminner Hartwig. “Det var så kallt att de fick mig att stå framför en stor värmare för att hålla sissy varm, även om jag hade henne lindad i en filt.”

Den 10-kilos allamerikanska hunden flyger över ett hinder under en smidighetspraxis

Lydnad är inte parets enda fokus. De är också involverade i agility -tävling och trickträning. ”Lydnad är våra många utmanande. Att vara djur är som barn, du vet aldrig vad de ska göra när de kommer i ringen. I vissa fall överraskar de dig med en ny återgivning av den övning de hade perfekterat i TRAining klass. Jag erkänner och berömmer mina hundar när de gör ett beteende jag gillar i vardagen. Det hjälper dem att veta hur jag gillar att de ska bete sig och resulterar i mindre korrigerande träning senare. ”

Kommer Sissy att ta en bit ur det stora äpplet? vem vet? Men Hartwig ler, ”Domarna säger alltid att hon får söthetspoäng när vi går in i lydnadsringen. Jag vill bara att detta ska vara en rolig livstidsupplevelse med bra minnen för oss båda. ”