Granskning: Mina gatukatter av Raphaella Bilski

gatukatter, vanligtvis kallade samhällskatter eller vilda katter i detta land, är mycket en del av de flesta samhällen, även om många kanske inte ens märker dem. Dessa katter tenderar att bo i gränder, gömma sig i buskar eller stormavlopp och i allmänhet undvika mänsklig kontakt. Antalet samhällskatter över hela landet beräknas vara cirka 60 miljoner. Med tanke på att det uppskattade antalet husdjurskatter i USA är mellan 75 och 90 miljoner, tycker jag att antalet chockerande högt.

Tack och lov finns det omtänksamma individer som gör vad de kan för att mata och tillhandahålla grundläggande hälsovård för dessa katter. Oavsett om det är en grupp grannar som går ihop för att få en vildhet i grannskapet och hålla ett kollektivt öga på hennes välbefinnande, eller om det är den äldre kvinnan som knappt har tillräckligt med pengar för att mata sig själv, men alltid lyckas skrapa ihop tillräckligt för henne ”Utanför katter,” vilda katter som har dessa förespråkare i sitt hörn är de lyckliga. Alltför många andra förföljs som en hot, och ett ökande antal kommuner överför förordningar för att förbjuda dessa hjälplösa varelser.

Raphaella Bilski, en medlem av avdelningen för statsvetenskap vid det hebreiska universitetet i Jerusalem, Israel, som är specialiserad på modern politisk filosofi, välfärd, socialpolitik och föremål för lycka, har tagit hand om gatukatter i fjorton år. I mina gatukatter: Deras personligheter och sociala beteende fångade Bilski världen av dessa katter. Boken fokuserar på ett samhälle under cirka fjorton års observation.

Författaren beskriver katternas sociala liv, hierarkin som finns i deras samhälle, deras ledare och olika sociala beteenden. Hon delar också berättelser om heroiska katthandlingar, de underbara vänskapen som finns mellan dessa katter, deras mycket speciella moderskapsmönster och mer.

Jag tyckte att den här boken var fascinerande på flera olika nivåer. Författaren började ta hand om sitt samhälle av gatukatter långt innan Trap Neuter Return var en accepterad praxis i Israel, och att läsa hennes berättelser om hur snabbt kolonin växte innan den tiden får dig att inse hur viktigt och effektivt, TNR verkligen är. Jag var mycket glad över att läsa att Israels högsta domstol utfärdade en “katter avgörande” 2004, som förordnar att gatukatter har rätt att bo på gatorna och att människor får mata dem. USA kan bara drömma om ett sådant beslut.

Jag tyckte att det var intressant att författaren inte var en kattperson. Hon ägde aldrig en husdjurskatt själv, men delade sitt liv med flera hundar. Men hennes mamma gav en kärlek till alla djur i henne, och de två skulle ta hand om gatukatter tillsammans när de bodde i Tel Aviv. “Den medkänsla som hon [hennes mamma] hade för gatukatter måste ha överlämnats till mig genom gener och utbildning,” skriver Bilski. Författaren började inte ta hand om sin egen koloni av gatukatter förrän hon förlorade en älskad hund 1993.

Men det som verkligen får den här boken att skina är de enskilda berättelserna. Det finns historien om Colomina, katten som inspirerade Bilski att skriva om dessa katter. Hon var medlem i den grundande generationen av Bilskis koloni och en del av grannskapet i över tio år. Det var fluffigt, den modiga pälsbollen och Sophie, katten med sju själar.

Den här boken visar oss att gatukatter är mer än bara anonyma skuggor som lurar i mörkret. Det betonar att varje katt, oavsett vad hennes omständigheter kan vara, är en individ med en själ. Och framför allt är den här boken en kärlekshistoria. “Den här boken skrevs inte bara för att förbättra samhällets inställning till gatukatter,” skriver Bilski. “Det var först och främst skrivet av hela mitt hjärta och sinne som en bok av kärlek och uppskattning.”

Världens gatukatter kommer att ha det bättre på grund av den här boken.

Inslagskung

Du kanske också gillar:
En intervju med James Bowen, gatamusiker och författare till en gatukatt som heter Bob

Bokrecension: En gatukatt som heter Bob av James Bowen

Granskning: Alley Cat Rescue’s Guide to Managing Community Cats

«Giveaway: Spirit Essences Holistic Remedies Ultimate Peacemaker
Catpods Multi-Purpose Scratching Pod-vinnare »

5 kommentarer om recension: My Street Cats av Raphaella Bilski

Sam säger:

20 februari 2015 kl 14:04

Låter som en fascinerande bok! Tack så mycket Ingrid. Jag kommer att beställa det just nu och rekommendera det till mina vänner på The Cat Shelter, där jag volontär.

Svar

Päls överallt säger:

20 februari 2015 kl. 9:04

Ännu en utmärkt bok att lägga till i min “att läsa” -lista! Jag skulle älska det om USA skulle ha en Cats -styrning; Det gör mig väldigt ledsen och upprörd över att så många människor vill förbjuda gatukattungar. Tack för att du delar den här fantastiska klingande boken!

Svar

Rachel säger:

20 februari 2015 klockan 08:09

Tack för att du delade detta med oss ​​Ingrid. Jag kommer att beställa den här boken eftersom jag för närvarande är katt som sitter för en härlig dam som bodde i Jerusalem och tog tillbaka sin älskade katt som hon hittade sjuk och sårad på STRnull